2021, week 37+38

Woensdag 15 september ben ik samen met Albertien op vakantie gegaan naar La Palma. We huurden in Los Llanos in het westen van het groene eiland een mooi appartement. Ik zou twee weken later teruggaan naar Nederland en Albertien na vier weken omdat haar zus en zwager mij zouden vervangen. Zondag 19 september veranderde de situatie compleet. Op een van de lavavelden ten zuiden van Los Llanos vond een eruptie plaats. We zijn daar de volgende dag naartoe gewandeld en op veilige afstand de situatie bekeken.

De eerste eruptie van de vulkaan

 

Door de eruptie konden we een flink aantal wandelingen niet meer doen. Toen de wind onze richting draaide, werd de situatie ernstiger. Een aswolk kwam naar beneden waardoor er een lichte aslaag op auto’s en wegen kwam te liggen en we beiden last kregen van prikkelende ogen. Dramatisch voor Albertien omdat ze harde contactlenzen draagt.

 

We besloten om te verkassen naar het oosten van het eiland omdat daar naar verwachting de erupties (het waren er inmiddels meerdere) geen overlast zou geven. Maar ook daar kwam, wel in veel mindere mate, as naar beneden. Zus en zwager hadden inmiddels terecht besloten om niet meer te komen. Albertien haar vlucht twee weken vervroegd zodat we samen terug zouden reizen. Maar nota bene op mijn verjaardag op 25 september ordeneerde TUI waarbij we onze vluchten hadden geboekt om naar de haven van Santa Cruz te gaan om van daaruit met de boot naar Tenerife te varen (het vliegveld was dicht). Vanuit Tenerife zijn we teruggevlogen naar Nederland. Zo eindigde mijn verjaardag ’s avonds laat met een drankje thuis op de bank.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *