Maseru (Lesotho)

 
 

Dag 20
Op weg naar Lesotho houden we een tussenstop in Harrismith. Het regent als we vertrekken maar kort na Nelspruit klaart het weer op. Over een saaie route via het vreselijke Ermelo, worden we vanwege wegwerkzaamheden over secundaire wegen geleid. We komen onderweg nog een aantal roadblocks tegen (average waiting time 20 minutes, please be patient). Na het tanken rijden we Harrismith binnen. Het geplande hotel (Harrismith Inn) kunnen we niet vinden. We besluiten te overnachten in het Grand National Hotel midden in de stad. Dat blijkt een vergissing te zijn. Het is een slecht hotel; geen douche/toilet op kamer en humeurige uitbater die ons probeert op te lichten met drank (witte wijn slechts per fles verkrijgbaar). Gelukkig vinden we wel een goed restaurant om de hoek.

Dag 21
De TomTom leidt ons via een verrassende route door het Golden Gate Highlands National Park naar Lesotho. We rijden langs het imposante Drakengebergte en ontbijten in een luxe lodge. In een plensbui gaan we bij Ficksburg Lesotho binnen. Het echte Afrika volgens Albertien. Met de nodige moeite lukt het ons om het huis van Llew en Nelly in Maseru te vinden, onze uitvalsbasis voor de komende week. Llew is een oud-collega van Albertien uit haar EU-periode in Brussel en is nu als tweede man gestationeerd bij de EU-vertegenwoordiging in Lesotho’s hoofdstad. Nelly viert vandaag haar verjaardag en we kunnen beiden verblijden met twee tafelboeken: één van een tentoonstelling in het Van Goghmuseum over 19e eeuws realisme en één over Zuidafrikaanse eetgewoontes, African Salad, een fotoboek van Zuidafrikanen met hun favoriete recept (zie ook Kalk Bay).

2201_02

Het zwembad met links het huis van Llew en Nelly

2201_03

De mooie hal met zicht op de tuin en eetkamer (rechts)

Llew laat ons hun tijdelijk onderkomen in een gated community zien: een schitterend huis met kleine tuin annex zwembad. We logeren in een luxe kamer met eigen douche en toilet. Vanaf zes uur arriveren er steeds meer gasten, variërend van een sympatieke schilder Patrick en de buurman, een zeer welgestelde zakenman, tot een Deens stel dat boert in Ladybrand (Zuid Afrika) en de ambassadeur van Ierland met vrouw. De huishulp heeft samen met Nelly een heerlijke maaltijd gekookt die we roulerend binnen en buiten – het regent niet meer – opeten. Ca. 22 uur valt de elektriciteit uit, iets wat we wel vaker zullen meemaken in Maseru maar een noodaggregaat biedt uitkomst.

2201_01

De tafel buiten op het terras

 

Dag 22
In de regen maken we een tour door Maseru. Llew leidt ons o.a. langs zijn kantoor, het paleis van de koning, een mooi uitzichtspunt en het veld waar Paus Johannes Paulus IIe de bevolking in 1988 heeft toegesproken, heel origineel Pope’s field geheten.

2301_01

2301_02

Maseru met links Pope’s field

Teruggekomen blijkt er geen water te zijn. Jammer voor de was van ons die we net die ochtend in de wasmachine hadden gedaan! Het toilet spoelen we door met water uit het zwembad. ’s Middags kletsen en ’s avonds naar de Chinees in het nabijgelegen winkelcentrum, ontwikkeld door de rijke buurman.

Dag 23
Na een duik in het zwembad en een uitgebreid ontbijt, gaan we samen met Nelly naar Ladybrand in de CD-auto en maken dus een snelle grenspassage. De beoogde lunchlocatie blijkt op maandag gesloten te zijn. Als alternatief gaan we naar Cranberry’s. Ook hier geen water. We halen een door Patrick geschilderd doek op – past nauwelijks in de Landrover – en rijden in de gietregen terug naar Maseru. Nelly zet ons een uitstekende maaltijd voor en eten als toetje verorberen we de van zaterdag overgebleven chocoladetaart. Aan het eind van de avond is er gelukkig weer water.

Dag 24
Marlies, de vrouw van de head of mission van de EC-delegatie (de baas van Llew), nodigt ons uit op de koffie. Ze wonen in een prachtige huis met een schitterende tuin en praten Marlies bij over de situatie in Nederland.

2501_01

2501_02

2501_03

De mooie tuin

Hierna gaan we souvenirs kopen en slaan we avondeten in in het winkelcentrum. Met Nelly spelen een potje scrabble. De francaise Nelly wint de engelstalige versie van scrabble! Na een heerlijke maaltijd van Albertien kijkt Frits samen met Llew naar een Western (op DVD), met halve liters bier en chips binnen handbereik.

Dag 25
We staan vroeg op want vandaag gaan we samen met Nelly naar Katsedam. De huurauto trekt nauwelijk de 2950 meter hoge Mafika Lisiu pas. Om 12 uur pauzeren we bij het infocentrum van het Bokong Nature Reserve.

2601_04

2601_02

Het adembenemende uitzicht

2601_03
Nelly en Albertien in de zon

Ze serveren de koffie met lekker veel koekjes en genieten in de zon van het adembenemend uitzicht. Om half twee arriveren we bij de lodge in Katse village. Omdat er een groep is kunnen we daar niet overnachten. We kunnen een huisje betrekken, een voormalig arbeidershuisje van de werkers aan de dam.


2601_05

Het stuwmeer met waterinlaat

2601_06
Zicht op stuwmeer

2701_10
Katse village

2601_07
Frits en Albertien in de botanische tuin

2601_08

De botanische tuin

Het is allemaal erg basic maar goed genoeg voor een overnachting. We bezoeken we de botanische tuin, een ruige versie van de meestal aangeharkte tuinen. ’s Avonds gebruiken we het buffet in het restaurant van de lodge en zijn de enige aanwezigen in de grote zaal. De groep heeft haar eigen braai buiten.

Dag 26
Na het ontbijt gaan we naar het infocentrum van de Katsedam voor uitleg over en bezichtiging van de dam. Het wordt een privé rondleiding want we zijn de enigen. Een uiterst welbespraakte dame legt alles uit over de Katsedam. Doel is Zuid Afrika van water en electriciteit te voorzien, vooral Gauteng.

2701_01

Informatiebord in infocentrum Katsedam

Lesotho krijgt geen water, wel elektriciteit vanuit de Muella power plant waarvan het overgrote deel overigens ook naar Gauteng gaat. Dat alles met leengeld van Zuid Afrika en subsidie van de EC (zegt Llew).Met drie auto’s rijden we vervolgens naar en over de dam en bezoeken we de dam van binnen.

2701_02

 

De Katsedam

2701_03
Toegang tot binnenste van de Katsedam

2701_04
Zicht op infocentrum (links)

2701_05
Albertien kijkt naar stuwmeer

2701_06
De rivier voorbij de dam

2701_07
De dam

2701_08
Bord t.g.v. opening dam

2701_09
Nelly maakt aantekeningen

Het is een enorm complex met 12 verdiepingen en regelmogelijkheden van de waterstand. Terug naar Maseru stoppen we weer bij het infocentrum op de pas en maken we een korte wandeling.

2701_11

 

Wandelroute op hoogte

Vanwege het vele klimmen zitten we redelijk krap in benzine. Door zuinig te rijden weten we gelukkig in een dorp een benzinepomp met loodvrije benzine te bereiken. 20 kilometer voor Maseru belanden we in een politiefuik. Omdat Albertien ten onrechte achter een auto aanrijdt, worden we beschuldigd van een crime. Blijkt het om omkoping te gaan: 20 ZAR ’to buy a drink’. ’s Avonds nodigt Llew ons uit eten in the Ocean Basket, een goed visrestaurant, als afscheidsdiner.